söndag 6 maj 2012

TONY MATELLI


TONY MATELLI
Amerikansk hyperrealism och civilisationskritik
Uppsala konstmuseum 2008
Tony Matelli är en av vår tids främsta samtida konstnärer med häpnadsväckande hyperrealistiska skulpturer och med såväl personliga som politiska ”underdog”-perspektiv på den samtida civilisationen. Under de senaste 10 åren har hans installationer, tablåer och skulpturer fått världen att självreflektera och se det som oftast är borglömt, förträngt eller oönskat, inkluderande våra egna misslyckanden och fel.  Allt i en anda av såväl humor som allvar.
I make work that speaks of the need and the frustration of trying to locate oneself within an already set world. My work frequently depict sthings finding waywards means of survival.
Tony Matelli producerar en installation Abandon i Uppsala konstmuseums lokaler. Abandon består av realistiskt skulpterat ogräs i en mängd som kan få den ambitiöse odlaren att kapitulera. Installationen är också en hyllning till ”outsidern”, till den oönskade livsformens kamp för överlevnad, en uppmaning till civil olydnad och till motstånd mot att följa regler.
Museet visar ett nyproducerat verk i serien Sleepwalker, en kvinnlig sömngångare, i samverkan med en äldre (manlig) skulptur. Hos Tony Matelli representerar sömngångaren entransformation mellan ordning och oordning, ett psykologiskt tillstånd av att vara både närvarande och frånvarande, ett ingenmansland där var som helst kan hända. Skulpturen Stray Dog föreställer en herrelös hund som också är en ledarhund för blinda. Den vandrar på borggården sökande efter sin frånvarande och behövande ägare. AncientEcho, den uppkastande chimpansen, representerar människans närmaste genetiska kusin. I våra försök att både förmänskliga och att infantilisera djuret uppstår friktion, en blandning av alienation och humanitet. Tony Matelli återkommer till chimpanser som i hans konstverk ofta utsätts för krig, våld, grymhet, sjukdom, kultivering o s v. Fuck it, Free Yourself handlar om vårt förhållande till pengar och till konsumtion. Fucked Couple är en stor och komplex installation föreställande en kvinna och en man som bär upp sina motgångar i ett kölvatten av uthållighet och kärlek. House of Cards är också ett helt nytt verk som uruppförs på Uppsala konstmuseum.

 Tony Matelli är född 1971 i Chicago. Han bor i New York.

ELISABETH FAGERSTEDT
Museichef/curator

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar