söndag 6 maj 2012

Andreas Hammar och Ralf Söderlind Stage set with Cityscape


Andreas Hammar och Ralf Söderlind
Stage set with Cityscape
Model and Matte painting
Uppsala konstmuseum
11 februari - 2 april 2006


I ett sökande efter och ett utforskande av illusionen om en annan värld förenas konstnären Andreas Hammar och illustratören/formgivaren Ralf Söderlind i ett unikt gemensamt verk och tillika en iscensättning på Uppsala konstmuseum. Verket utgörs av en illusorisk stadsbild, en vy över en medeltida fantasistad.

Hur skulle det kännas att kliva in en renässansmålning och blicka ut över den världen? Verket är en syntes mellan klassisk konst, populärkultur och ett modernt filmindustrihantverk som kanske är på väg att bli mer uråldrigt än grottmåleri. 

Metoderna och även bildspråken är hämtade ur film och dataspel. De knep och konstruktioner som ligger till grund för den magiska bilden redovisas öppet och ärligt i utställningen.

Matte painting är en metod från filmindustrin som vid sidan om traditionella kulissbyggen, används för att iscensätta en scenografi. Genom att klippa in såväl för- som bakgrundsmålningar, kan en kameranscen ge illusioner av tredimensionella rum och landskap. Traditionellt används tvådimensionellt måleri på glasskivor och speglar, men idag har metoden Matte painting utvecklats mycket snabbt med hjälp av digital teknik. Den används i de flesta filmsammanhang där fiction och illusion är viktigt; Från Metropolis till Star Wars och Lord of the Rings.

Traditionen och kunskapen kring specialeffekter som Matte paintings har idag växt samman med konstruktionskulturen runt data- och TV-spelindustrin. Den nya bildkulturen är främst digital men bildvärldarna har ändå tydliga konsthistoriska referenser till romantik och äldre måleri.

Olika former av specialeffekter användes flitigt redan under medeltiden bl a till teater och andra typer av scener. Perspektivkammaren uppfanns på 1600-talet. Ett ”Stage set” och även en ”Matte painting” fungerar helt och fullt enbart genom teorierna om centralperspektivet. Dessa kan till vissa delar härledas till antiken. Idag är det framförallt filmindustrin som förvaltar och vidareutvecklar dessa tekniker. Kameralinsen är ett perfekt ”öga” för centralperspektivets lite fyrkantiga idé om en enögd betraktare som ser på en målning från en mycket bestämd plats. Människans seende och förmåga till bildtolkning har dock visat sig vara en mer komplex apparat än så.

Andreas Hammar och Ralf Söderlind har ett gemensamt intresse i att utforska illusionsskapande tekniker, dess bottnar och idéhistoria och även de inspirationskällor som ligger till grund för samtidens idé om hur en annan, fiktiv värld skulle kunna se ut. Andreas Hammar har varit yrkesverksam konstnär sedan examen på Konstfackskolan år 2001 och hans konstnärskap har en tydlig profil. Med en bakgrund i rollspel och fantasy, med en av Sveriges största och framförallt äldsta samlingar TV-spel och en nästan manisk fascination över bildvärldarna i roll-, data- och TV-spel som utgångspunkt har hans arbete kretsat kring att utforska och gestalta sina egna fantasier och drömmar om ”de andra världarna” i tredimensionell form. Han debuterade på Galleri Boman med ett värdhus i skala 1:1 som om det vore hämtat ur ett levande rollspel. Värdshuset uppfördes senare på Edsviks konst- och kulturcentrum för permanent bruk. På Gallery Natalia Goldin i Stockholm byggde han upp en scen som intog hela lokalen och som upplevdes som om den vore hämtad ur en Indiana Jones-film. I Botkyrka konsthall bjöd han besökarna på te och skorpor i en nyuppförd ”tehussimulator” i en utställning tillsammans med Fredrik Wretman. Under Ulriksdals Flowershow 2004 installerade han verket “Into the Lands Of Adventure: The Golden Lion”, i lusthuset Grottan som ett stycke äkta gammaldags äventyrsromantik.  Den röda tråden i Andreas Hammars konstnärliga arbeten hittills bärs kanske främst av uttrycket “som-om”.
Ralf Söderlind har arbetat som frilansande illustratör och kreatör sedan 1997. Hans arbetsområden har skiftat från reklamillustration till bokillustration och dekormåleri till formgivning. Ralf Söderlinds bildskapande har främst präglats av en fascination för dramatik som han har hämtat från sin tidiga konsumtion av serier och film. Inspirationen i hans formspråk har senare genom de under 80 och 90-talet utvecklade medier som datorer och spel, väckt en stark nyfikenhet för animation och den tvådimensionella bilden som illusion.

Andreas Hammar och illustratören/formgivaren Ralf Söderlind har nyligen anlitats för ett gemensamt uppdrag i arbetet med Sveriges första animerade långfilm: Desmond & träskpatraskfällan. Filmen animeras med s k ”Stop Motion Animation” och är unik i sitt slag i Sverige. Den kommer att ha premiär hösten 2006. Andreas Hammar och Ralf Söderlind har byggt scener, modeller och miljöerna. Arbetet med filmen har även inspirerat till utställningen på Uppsala konstmuseum.

Stage set with Cityscape visas samtidigt med J Tobias Anderssons och Cecilia Lundqvists utställning Animerat (4 februari - 26 mars). Båda konstnärerna arbetar med rörlig bild och animation men med olika utgångspunkter. J Tobias Anderssons filmer extraheras ur annan film, t ex Hitchcock, och Cecilia Lundqvists animationer bygger på hennes egna bilder och har tydliga personliga och politiska budskap. I båda konstnärskapen har själva animationstekniken stor betydelse för innehållet.

ELISABETH FAGERSTEDT
MUSEICHEF/CURATOR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar