tisdag 9 juni 2015

Lone Larsen - LET ME GROW WITH PAIN


maj - augusti 2015

LET ME GROW WITH PAIN
Lone Larsen

 Lone Larsens skulpturer väller ut och sväller över sina gränser. De är formstarka men inte nödvändigtvis formfasta. Marmor och patinerade bronser intar rummet med ett jäsande, växande och klättrande formspråk. Skulptören Lone Larsen har både ett klassiskt och samtidigt ett oväntat uppkäftigt anslag. Hon är en ”barock klassiker” med ett tidlöst men personligt intresse för kroppen och rummet.

"Mitt arbete ska ses som en personlig och ovetenskaplig observation över kroppens kontext, som en imploderande form vilken är ett fragment av omgivningen..."

Skulpturerna anspelar på kroppsligheter och kroppsdelar. Lone Larsen har även en tidigare bakgrund som sjuksköterska och hennes taktila möten med och beröringen av en annan kropp ger henne vägledning och information. Kroppsliga former intresserar och uppehåller henne, dess detaljer, insjunkningar och utbuktningar, de inre och de yttre formerna, deras plats, rörelse och utbredning i ett rum. De latinska titlarna hänvisar till hennes medicinska bakgrundskunskaper och två av skulpturerna kallar hon just Corpus (kroppar). Men vi kan omöjligt identifiera dem som igenkännliga kroppar utan bara ana ett igenkännande i en knöl här eller i en fördjupning där, sammanhanget är ändå nytt och unikt, associationsrikt och fascinerande.

Man kan säga att Lone Larsen har gått i världens bästa skola, hon är upplärd av stora giganter, som Bård Breivik, Sigurdur Gudmundsson, Antony Gormley, Walter de Maria m fl under flera års kollegial gemenskap Broby Granit beläget i Östra Göinge, Skåne och vars ägare Björn Nordenhake samarbetar med världens ledande konstnärer sedan början av 1980-talet. Här, i det dagliga tunga arbetet med att ta fram skulpturerna, de intressanta mötena och de långa spännande samtalen om konstens funktion och betydelse, fann hon sin djupa relation till ett livslångt konstnärligt skapande med den tunga, hårda svarta diabasen och bastanta graniten och den kalla, blöta leran som motståndare och som medlöpare.

Lone Larsen (f 1955) är av dansk börd, bor och verkar sedan länge i Höganäs. Hon har varit verksam som konstnär sedan 1980-talet och har många utställningar, gestaltningar och stipendier bakom sig. Vi har t ex haft nöjet att möta hennes skulpturer i Wanås skulpturpark, på Dunkers kulturhus, i Malmös och Lunds konsthallar och allra senast i Stockholm i form av den offentliga gestaltningen, bronsskulpturen ”Den Andre”, beställd av Stockholm Konst till Sabbatsbergsparken.

Lone Larsen är  Konstakademins stipendiat och mottagare av vistelsestipendiet i Grez-sur-Loing i Frankrike sommaren 2015.

www.gallerifagerstedt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar