söndag 29 mars 2015

Lisa Strömbeck - LIGHT TRICKS


Light Tricks
Lisa Strömbeck
9 april – 9 maj 2015
Galleri Fagerstedt presenterar Lisa Strömbecks första soloutställning i galleriet. Utställningen Light Tricks markerar ett nytt signum i hennes konstnärliga produktion.  Vi som har följt henne över tid, från 90-talet då hon utbildade sig vid Hochschule für Bildende Künste (Hamburg) och vid Det Kongelige Danske Kunstakademi (Köpenhamn) har följt en video- och fotobaserad konstnär med en särskild skärpa och udd. Hennes arbeten med en politisk agenda har fokuserat på maktrelationer och hierarkier, i stort och smått, såväl i stora samhällsprocesser som i privata skrymslen och vrår. Genusfrågor och jämställdhet mellan kön liksom makt och hirerakier mellan människor och husdjur har genererat åtskilliga intressanta och tankeväckande konstverk och installationer. På Moderna museet i Stockholm kunde man besöka Lisa Strömbecks Vilrum och där få ligga och vila omgärdad av sovande husdjur och samma museum köpte hennes videoverk Lady in Red som visar en frenetiskt städande kvinna som putsar sina lägenhetsfönster klädd i nattlinne till Chris de Burghs romantiska kärlekssång Lady in Red. Verket har visats åtskilliga gånger runt om i världen och det leder tankarna till frustration och till ojämlikhet i en hemmiljö.
Det är många saker i ett vardagsliv som kan vara irriterande och störande, som skaver, skapar tristess och som inte ger den stimulans som man vill ha i sitt liv. Lisa Strömbeck arbetar med, utforskar och förändra de här mellanrummen, med det som stör och irriterar. T ex trafikbrus, fula lysrör i ett tak, fläcken som man stirrar på när man ligger i sin säng, eller bristen på sol och D-vitaminer under vinterhalvåret.
Utställningen Light Tricks har kommit till i form av en studie av solstrålar och reflektioner under vintern. Flera verk är fotograferade på plats i galleriet, konstnären tillbringade flera dagar i väntan på det magiska ögonblick då, under loppet av en halv minut, en enda liten strimma ljus letade sig över takåsarna och strålades in i lokalen med hjälp av speglar och prismor. Endast konstnären var där och upplevde ett fantastiskt ljus- och färgspel under en mycket kort stund. De här små strimmorna av hopp finns nu i hennes fotografier. Lisa Strömbecks förmåga att omvandla en gråmulen och dyster vardag till ett oerhört sinnligt och intressant skådespel finns här för den som vill se undren och mysterierna, detta är Lisa Strömbecks konstnärliga arbetsmetod.
Lisa Strömbeck är just nu även aktuell i en av statens konstråds projekteringar. En grupp konstnärer samarbetar med Scilife-forskare kring Hagastaden, forskarna finns på KTH, KI och SU och Lisa Strömbeck är särskilt intresserad av nanoteknik för att gjuta in ljuspartiklar i olika material samt av forskningen kring bioluminiscence, d v s om självlysande djur. Kanske kommer vi framöver att få se banbrytande konstverk som förändrar ljus och mörker, natt och dag, vinter och sommar, i våra bostadsområden och offentliga miljöer.
Lisa Strömbeck är född 1966 i Andrarum. Hon bor och verkar både i Danmark och Sverige, sedan år 2010 är hon även lärare i fotografi vid Kunsthøjskolen Holbæk, Danmark.
www.gallerifagerstedt.se


Elisabeth Fagerstedt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar