torsdag 5 februari 2015

Per Hüttner - THE SILENCE


THE SILENCE är Per Hüttners första separatutställning i Galleri Fagerstedt. Utställningen förenar två projekt som Hüttner arbetat med under en period och som på olika sätt berör en grundläggande frågeställning om likheten och skillnaden mellan ”du” och ”jag”, mellan det genuint mänskliga som förenar alla människor och det som skiljer oss åt på individnivå.

Per Hüttner bedriver en omfattande verksamhet i ett utvidgat konstnärligt fält. Han bor i Stockholm och i Paris och har levt ett närmast nomadiskt liv under större delen av sitt vuxna liv. Sedan examen från Konsthögskolorna i Stockholm och i Berlin har han varit en av pionjärerna i att använda video och datorer och andra nya media i sina verk, han var en av de första konstnärerna som använde datorer som skulpturala element.  Hans konstnärliga arbete är även innehållsligt utforskande och ständigt i framkant, han arbetar helst tillsammans med forskare från olika discipliner och gärna i globala konflikthärdar. Han fick internationell uppmärksamhet redan i början av 1990-talet med sitt fotografiska projekt ”Jogging in Exotic Cities”, där konstnären ses jogga i vita kläder i städer som fortfarande ansågs som exotiska i västerländskt perspektiv och som föreföll kaotiska: Chennai, Mexico City, Amman och Lusaka.

Filmen THE SILENCE är producerad i Beirut i Libanon år 2014. Det är en narrativ film som närmar sig spelfilmsformatet och den är tydligt inspirerad av både Bergmans Persona och Buñuels El ángel exterminador. Per Hüttners verk visar två kvinnor som är instängda i ett bibliotek, de lagar böcker som nötts sönder, och plötsligt ändras stämningen när omvärlden oväntat tystnar och kvinnorna får en ny och mycket svårare situation att lösa.

Fotografierna i utställningen bygger på ett objekt som Per Hüttner skapade för en performance på Pinacoteca i Sao Paolo 2014. Objektet är ett Möbius-band, en vit textil som har vridits ett halvt varv med ändarna ihopsatta så att det längs sin nya bana har både en sida och en kantlinje. I den nyproducerade fotoserien ser vi kvinnors händer som vänder och vrider banden på ett sätt som att de tycks ha något att berätta men budskapet är undanglidande.

Per Hüttner (f. 1967 i Oskarshamn) bor och arbetar i Paris och Stockholm. Han är utbildad på Konsthögskolan, Stockholm och på Hochschule der Künste i Berlin; bland viktigare separatutställningar kan nämnas Göteborgs konstmuseum; Zendai MOMA i Shanghai och på Chisenhale Gallery in London. Per Hüttner har även deltagit ett stort antal grupputställningar bland annat på Hayward Gallery i London; Museu de Arte Moderna de São Paulo (MAM); Palais de Tokyo i Paris och MACBA i Barcelona. Hüttner har även gjort performances på Tate Britain, Tate Modern, Pinacoteca och Venedig Biennialen och är representerad på konstmuseer i Sverige, Polen, Brasilien och Kina. Han är grundare och konstnärlig ledare för det internationella forskningsnätverket Vision Forum. Hüttner var en av grundarna av de konstnärsdrivna gallerierna Konstakuten i Stockholm (1996-2001) och The Hood Gallery i Los Angeles (2001-2003). Han sitter i styrelsen för Konsthögskolan i Besançon i Frankrike.

www.gallerifagerstedt.se

 
THE SILENCE - Per Hüttner
GALLERI FAGERSTEDT, VANADISPLAN, STOCKHOLM
19 februari – 28 mars 2015

Vernissage torsdagen den 19 februari kl 16 – 20

Performance och förhandsvisning onsdagen den 18 februari kl 18 (Förhandsanmälan till galleriet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar